Historia
Himangan Urheilijoiden lyhyt historia:
1940-luku: Himangan Urheilijat perustettiin 1945. Alussa lajeina olivat yleisurheilu, hiihto ja pesäpallo. Seurassa toimi myös talouden kannalta tärkeä huvitoimikunta. Seuran ensimmäinen SM-kulta tuli pikajuoksusta 1948.
1950-luku: Seuran lajivalikoimaan tulivat mukaan lentopallo, painonnosto, suunnistus ja jossain määrin nyrkkeilykin. Järjestettiin kylien välisiä otteluita. Urheilukenttä rakennettiin 1951-1953 ja myytiin myöhemmin kunnalle. Taloutta kohennettiin mm. tukkikeräyksellä. Jäsenmäärä nousi yli 400:n.
1960-luku: Ampumahiihtotoiminta käynnistyi. Seuran taloutta kohennettiin tukkien lisäksi myös maito- ja minkinnahkakeräyksellä sekä pitämällä kioskeja ja aloittamalla bingotoiminta vuonna 1968. Valmennustoimintaa kehitettiin kursseilla ja valmentajille maksettiin palkkioita. Päälajien hiihdon, yleisurheilun ja lentopallon rinnalla oli suosiossa painonnosto.
1970-luku: Naistoimikunta perustettiin. Pernun hiihtomaja rakennettiin 1972. Halliosakeyhtiö perustettiin ja urheiluhalli rakennettiin 1973-1975. Valaistut ladut rakennettiin urheilukentän ympäristöön sekä urheiluhallin maastoon. Talkootyö oli vahvaa. Hiihdossa Himanka oli maakuntaviestin kärkijoukkueita HU:n hiihtäjien johdolla.
1980-luku: Seuran jäsenmäärä oli parhaimmillaan lähes 1500 ja toiminta oli aktiivista urheilun sekä oheistoiminnan osalta. Tanssit olivat suosiossa ja hallilla nähtiin esiintymässä kotimaan kärkiartisteja, kuten Eput, Juice ja Hurriganes sekä maailmanluokan tähtiä, kuten Ian Gillan ja Manowar. Tanssien tuotoilla kuitattiin hallin rakennusvelkoja. Pernun hiihtomajaa laajennettiin ja ampumapaikkaa kehitettiin. Menestys maakuntaviestissä jatkui. Kuntourheilu nosti suosiotaan ja tenniskin kävi mukana lajivalikoimassa. Lentopallossa miesten edustus nousi II-sarjaan.
1990-luku: Tanssi ja huvitoiminta päättyi. Voimistelujaoksen toiminta käynnistyi ja lentopallo innosti niin katsojia, kuin junioreitakin. Pernun hiihtomajalle rakennettiin saunatilat, hiihtolatu valaistiin ja rakennettiin asfaltoitu rullahiihtorata vuosikymmenen lopulla. Ampumahiihdon SM-kisat järjestettiin 1994. Urheiluhallin sisätilat maalattiin, lattia, juoksurata ja sisäkatto uusittiin. Seuran 50-v juhlia vietettiin 1995 uudistetussa hallissa. Seuran kestävyysurheilijat kiersivät Kalevan kierrosta hyvällä menestyksellä. Kuntoliikunta oli erittäin aktiivista ja tavoitti eri ikäisiä himankalaisia. Yleisurheilussa tuli menestystä laajalla rintamalla. Lentopallossa noustiin I-sarjaan 1997.
2000-luku: Lentopallon I-sarjassa pelannnut edustusjoukkue tavoitteli jopa nousua korkeimmalle sarjatasolle. Joukkueessa oli mukana brasilialaisia vahvistuksia. Kamppailua nähtiin myös yleisölle mielekkäissä paikallisotteluissa Roimaa ja Kalajoen Lentopalloa vastaan. Myös ampumahiihdossa tuli menestystä laajalla rintamalla. Yleisurheilussa HU menestyi nuorten urheilijoiden johdolla ja oli seuraluokittelussa parhaillaan kolmas alle 5000 asukkaan pitäjien joukossa.
2010-luku: Menestys yleisurheilussa jatkui vahvana. Hiihdon maakuntaviesti järjestettiin Himangalla 2013. Nuorten yleisurheilun SM-kilpailut järjestettiin Kalajoella 2015 yhdessä Junkkareiden kanssa. Halliyhtiön toiminta päättyi ja urheiluhalli siirtyi seuran omistukseen 20.8.2016 allekirjoitetulla kauppakirjalla. Urheluhallin laaja korjaushanke aloitettiin talkoolaisten ja Leader-hankerahoituksen voimin 2017. Ketterän kierroksen ulkoilureitti rakennettiin 2019 ja pyöräilyjaosto aloitti toimintansa. Seivästallin toiminnassa mukana lähiseurojen urheilijoita.
2020-luku: Seuran toiminta jatkuu aktiivisena kuuden lajijaoston sekä talkoo- ja bingoporukan toimesta. Harrastamisen puitteet ovat hyvässä kunnossa!
Seuran urheilijat ovat vuosikymmenten varrella saavuttaneet satoja SM- ja piirinmestaruusmitaleja eri lajeissa sekä edustaneet maajoukkuepaidassa kansainvälisissä kisoissa. Ennen kaikkea seura on kuitenkin tarjonnut himankalaisille mahdollisuuden kokoontua liikunnan ja urheilun merkeissä ja tekee sitä jatkossakin.
Jos seuran monipuolinen historia kiinnostaa, niin Himangan Urheilijat 1945-2005 historiikkeja on vielä jonkin verran myytävänä.